8 Semne că ai nevoie de o vacanță

august 8, 2021 1:23
Publicat de Andrei
8 Semne că ai nevoie de o vacanță

 

8 Semne că ai nevoie de o vacanță

Un studiu recent a constatat că, în medie, nu folosim jumătate din timpul de vacanță sau timpul liber plătit. Și odată ce suntem de fapt în vacanță, avem probleme cu detasarea și relaxarea. Potrivit aceluiași studiu , 66%  spun că lucrează în timpul vacanțelor – comparativ cu 61% acum cinci ani.

Cu toții avem cu adevărat nevoie să ne mobilizam și să începem sa “vacantionam”  în modul corect. O pauză de la muncă poate fi excelentă pentru productivitate. Pe de altă parte, lucrul fără timp liber este o modalitate sigură de a ajunge la burnout.

Iată câteva semne că ai nevoie serios de o vacanță:

 

 

  1. Ai ganduri negative.

Vă simțiți plictisit și întâmpinați dificultăți în obținerea motivației pentru a vă face treaba. Toată lumea și toate lucrurile legate de locul tău de muncă te enervează și nu te simți nici mulțumit, nici împlinit când vine vorba de treaba zilnică și de cariera ta generală. Dacă aceste gânduri negative se strecoară în viața ta personală, este timpul pentru o pauză.

  1. Ai probleme cu somnul

Fie că aveți probleme cu adormirea, fie că vă treziți la  3:00 în fiecare dimineață, problemele legate de somn pot fi un simptom al suprasolicitării și stresului sau poate fi un semnal că sunteți prea concentrat pe munca dvs. în detrimentul tuturor celorlalte. Hormonii de stres pot face dificilă relaxarea înainte de culcare și adormirea. Asociația Psihologică Americană raportează că o treime din mileniali nu dorm somnul recomandat în fiecare noapte, deoarece nu au timp, în timp ce o altă treime nu poate adormi, deoarece au prea multe ganduri.

  1. Viața ta personală suferă

Ești atât de stresat, încât s-ar putea să-ți verși frustrările, supărările și nemulțumirile asupra prietenilor, familiei și colegilor tăi. Pe de altă parte, s-ar putea să vă retrageți de la toată lumea din cercul de prieteni, iar munca dvs. vă poate distanta chiar de  oamenii care vă pot lua mintea de la muncă.

  1. Începi să faci mai multe greșeli la locul de muncă

Când stresul devine cronic, această concentrare îngustă continuă mult timp și avem dificultăți în a acorda atenție altor lucruri. Performanța la locul de muncă poate începe să scadă, deoarece această concentrare restrânsă vă afectează memoria, precum și abilitățile de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor. Fie că este vorba de erori în rapoartele financiare sau tranzacțiile clienților, dacă descoperiți că faceți mai multe greșeli decât de obicei, ar putea fi un semn că trebuie să reporniți hardware-ul mental.

 

  1. Ți-ai pierdut simțul umorului

Iată un semn solid: te găsești că nu râzi la fel de ușor ca odinioară sau îți este mai greu să „găsești amuzantul” în situații de muncă provocatoare.

  1. Întreaga ta viață se învârte în jurul muncii tale

Dacă întreaga ta identitate este înfășurată în munca ta – atât de mult încât ai uitat cine ești tu cu adevărat – atunci este timpul pentru o vacanță. Când îți petreci majoritatea orelor libere gândindu-te sau vorbind despre muncă, ar putea fi un semn că trebuie să te reorientezi spre  o vacanță. Lucrezi toată ziua și apoi te duci acasă și te mai gândești la muncă. Ați renunțat la hobby-urile și activitățile preferate pentru că v-ați alocat tot timpul pentru a lucra și sunteți prea obosit pentru a face orice altceva. Din acest motiv, conversațiile cu prietenii și familia tind să se învârtă în jurul muncii.

 

  1. Începi să faci alegeri nesănătoase pentru a face față stresului

Dacă vă găsiți în mod regulat să căutați un pahar de vin pentru a vă relaxa sau căutați confort în junk food și gustări cu zahăr, este posibil să suferiți de epuizare. La sfârșitul unei zile lungi, s-ar putea să fiți, de asemenea, prea obosit pentru a vă face rutina de  exerciții fizice și să ajungeți doar să vă uitați la televizor. Indiferent dacă aveți dificultăți în a vă scoate din pat dimineața și a ajunge la birou la timp sau vă simțiți atât de iritabil că vă băgați în litigii și certuri cu colegii de muncă, ar putea fi timpul să vă luați o vacanță pentru a vă REÎNCĂRCĂ.

 

  1. Timpul tău liber nu este suficient

Mai degrabă decât să faci mișcare sau să participi la activități distractive în orele tale libere, tot ce poți reuși să faci este să te arunci pe canapea când ajungi acasă, deoarece nivelul tău de energie este atât de epuizat încât nu primești beneficii pentru deconectare și sănătate din timpul tău liber așa cum ar trebui.