Afla secretele Insulei Pastelui

mai 6, 2020 11:55
Publicat de Andrei
Afla secretele Insulei Pastelui

In anul 1722, in Duminica Pastelui, amiralul olandez Jacob Roggeveen a devenit primul european care a debarcat pe aceasta insula polineza si a numit-o Paasch-Eyland (in olandeza „Insula Pastelui”). Insula este cunoscuta si sub numele de Rapa Nui, nume pe care locuitorii il folosesc si in prezent. Nu se stie cu siguranta daca acesta a fost numele initial al insulei sau daca a fost dat de catre pradatorii peruani din secolul XIX, care au comparat-o cu insula Rapa din Polinezia Franceza.

Conform indicelui de izolare al Natiunilor Unite, Insula Pastelui este cea mai retrasa insula locuita din lume. Se afla in sud-estul Oceanului Pacific, iar cea mai apropiata tara, la o distanta de 3800 de kilometri, este Chile. In anul 1888, Chile a anexat insula, care ramane pana in prezent un teritoriu al natiunii, facand parte din regiunea Valparaiso.

 

 

Legenda spune ca in urma cu aproximativ 1500 de ani, exploratorul Hotu Matu’a si-a condus oamenii catre Insula Pastelui. Acestia au trait la distanta de restul lumii timp de mai multe generatii, pana la sosirea exploratorilor europeni. Desi exista o foaie alba in istoria insulei pana la sosirea lui Jacob Roggeveen, se crede ca insula a mentinut o populatie infloritoare, de aproximativ 10000 de oameni, timp de mai multe secole. Totusi, in momentul sosirii europenilor, populatia scazuse la aproximativ 2000 de locuitori, in mare parte din cauza defrisarii; pierderea arborilor de pe insula a expus solurile vulcanice la eroziune, reducand cantitatea de pamant fertil. Populatia a continuat sa scada, din cauza luptelor sociale si atacurilor comerciantilor de sclavi peruani, astfel ca in anul 1877 doar 111 locuitori au ramas pe insula.

Insula Pastelui este recunoscuta pentru statuile sale uriase, numite moai. Acestea au fost realizate din tuf, o roca vulcanica solidificata, ce poate fi gasita in craterul vulcanic Rano Raraku. Statuile au fost apoi duse de la mina craterului in diferite locatii din jurul insulei, insa fara o istorie scrisa nu exista nici un indiciu real despre modul in care statuile de pe Insula Pastelui au fost transportate.

 

insula pastelui chile

 

Locuitorii au sculptat aceste statui imense pentru a reprezenta fetele stramosilor, care se presupune ca sunt ingropati sub ahu (platforma). Initial erau mii de statui moai, dar inainte ca insula sa fie declarata Patrimoniul Mondial UNESCO in 1995, multe dintre statui au fost luate de colectionari. Acestea pot fi vazute in muzee din intreaga lume, inclusiv Luvru sau British Museum.

In fiecare an, in primele doua saptamani din februarie, pe Insula Pastelui are loc festivalul Tapati Rapa Nui. Activitatile desfasurate includ dansuri, sculptura si muzica traditionala, care este cantata la ukulele cu opt corzi, ce arata ca niste mici chitare electrice.

 

 

Singura modalitate de a ajunge pe Insula Pastelui este cu avionul, deoarece insula nu are porturi. Cel mai scurt zbor este de la aeroportul din Santiago de Chile si dureaza cinci ore. De asemenea, mai exista posibilitatea sa zburati sapte ore din Tahiti.

Vizitatorii Insulei Pastelui se pot bucura de apele limpezi ale Oceanului Pacific. Apa din jurul insulei are o vizibilitate excelenta, pana la o adancime de 50-60 metri, creeand conditiile perfecte pentru snorkeling si scufundari