cartagina tunisia

Cartagina – Orasul renascut din cenusa

februarie 12, 2018 11:12
Publicat de Andrei
Cartagina – Orasul renascut din cenusa
4 - 2 votes

Locul unde se afla Cartagina a fost inca din cele mai vechi timpuri foarte seducator. Ales de Printesa Dido Elisa pentru a construi o colonie mica ce urma sa ii fie casa ei si a celor ce o urmasera in exil devine in urmatoarele secole o metropola foarte renumita si puternica.

In memoria tarilor din bazinul Marii Mediterane, dar si a intregii lumi, Cartagina este nemuritoare si evoca putere, grandoare si prestigiu cu nume celebre in istorie precum Hanno Navigatorul, Magon (cel care a scris primele tratate de agronomie), generalul militar Hanibal Barca si fiul sau Hannibal, care si astazi este recunoscut ca unul dintre cei mai mari strategi militari ai omenirii.

Textele antice ne creeaza o imagine clara despre cum arata orasul Cartagina in perioada sa de glorie intre anii 814 si 146 i.e.n, acesta fiind un oras mediteranean si african neobosit si in permanenta miscare, cu monumente impresionante si locatii stategice precum portul militar, o constructie unica in lumea antica.

In anul 146 i.e.n Cartagina feniciana este distrusa de romani in cel de-al III-lea razboi punic, numai pentru a fi reinviata la 100 de ani mai tarziu ca un maret oras roman si capitala a Africii Romane ce a prosperat timp de secole, in care toga a inlocuit tunicile cartagineze si limba latina pe cea punica. In secolul V, dupa cucerirea vandala, orasul a intrat in declin si nici eforturile bizantinilor de a-l restaura un secol mai tarziu nu au avut rezultate, iar monumentele romane precum teatrul, amfiteatrul si baile publice au cazut in ruina.

In perioada araba, orasul Cartagina a fost complet abandonat si timp de secole a servit drept cariera de piatra si marmura noilor stapani ai acestor tinuturi, ce aveau nevoie de materiale pentru a construi orase marete precum Kairouan, Mahdia, Tunis, Sousse si Sfax.

In acea perioada nu doar Africa a beneficiat de pretioasa marmura de la Cartagina, aceasta fiind exportata si catre Europa, in orase precum Genova, Pisa, Venetia si Constantinopol.

Notabilii calatori ai secolelor XVII si XVIII precum Shaw sau Chateaubriand ce veneau aici pentru a gasi insipiratia in muzele Cartaginei au descris situl ca fiind pustiu si dezolant. O explorare mai apropiata a acestora aduce informatii despre putinii locuitori ramasi ce traiau din agricultura si din vanzarea de monede sau artefacte pe care le gaseau pe campurile din apropierea locuintelor lor mici si sarace.

Abia in secolul XIX si mai ales dupa anul 1877, odata cu instaurarea protectoratului francez incep adevaratele sapaturi la Cartagina, initial ca ocupatie a pasionatilor de arheologie instariti, ce trimiteau obiectele descoperite in Franta. Mai tarziu statul a intervenit, incepand restaurarile unora dintre monumente.

 

In zilele noastre, ca o revansa importiva tuturor celor care au dezmembrat bucata cu bucata orasul antic, locuitorii instariti ai Tunsiei au transformat Cartagina intr-o zona rezidentiala ce infloreste zi de zi. Initial, vizitatorii vor observa minunatele vile ridicate pe malul marii si Palatul Prezidential, inainte de a ajunge pe acropola orasului. Desi surprinzator, aici se afla multe dintre ramasitele Cartaginei feniciene si romane si se poate zari locul in care se aflau porturile punice.

Una dintre cele mai vizitate locatii este situl unde se afla baile publice romane, Termele lui Antoniu. Aici, valuri de turisti iau cu asalt zi de zi subsolurile fostelor bai publice, considerate la vremea respectiva una dintre cele mai indrasnete lucrari din Africa romana.

Alte vestigii precum Amfiteatrul, Templul Tophet si Cisternele La Malga sunt obiective mai putin vizitate, insa demne de atentia oricarui pasionat de istorie.