Cum va arata turismul post COVID-19?

iulie 15, 2020 10:51
Publicat de Andrei
Cum va arata turismul post COVID-19?

10 moduri in care turismul se va schimba post pandemie

 

Cel putin in lumea turismului, lucrurile nu vor mai fi la fel dupa criza cauzata de Coronavirus. Totusi, nu este totul pierdut si experitii estimeaza ca treptat lucrurile se vor intoarce la normal, cel putin pentru consumatorii de vacante. Va prezentam mai jos 10 moduri in care turismul se va schimba post pandemie, conform unor surse precum CNN Travel, Al Jazeera, NY Times, dar si autoritatilor in domeniu precum IATA sau World Travel and Tourism Council (WTTC).

 

1. Discounturi – agentiile de turism, au suferit pierderi foarte mari in toata aceasta perioada, unele chiar si-au inchis usile. In acest moment, atat angajatorii cat si angajatii asteapta cu nerabadare intoarecerea la normalitate, sau cel putin intoarcerea la birouri. Avand in vedere ca anul acesta a fost pierdut startul pentru renumitele reduceri de tip Early Booking, cel mai probabil agentiile vor oferi acelasi discounturi, insa cu un alt titlu, post pandemie.

 

2. Crestere asteptata pentru turismul intern – turistii inca se tem de calatoria cu avionul, mai ales daca merg si bunicii in vacanta. Expertii in domeniu estimeaza o crestere a rezervarilor pentru turism intern, insa aceasta vine la pachet cu cresteri ale preturilor deja mari pentru serviciile din Romania, daca autoritatile nu vor controla cumva acest aspect.

 

3. Cele mai populare destinatii – este asteptat ca cele mai populare destinatii de vacanta sa fie cele care au avut cel mai putin de suferit in toata perioada pandemiei, cele care au controlat foarte bine si rapid criza, dar si cele apropiate, care in general sunt destinatii preferate de romani vara.

 

4. Asigurarea calatoriei – din cauza faptului ca multi turisti au pierdut bani o data cu venirea crizei COVID-19, peste hotare sunt asteptate schimbari majore in comportamentul clientului atunci cand achizitioneaza o asigurare de calatorie (STORNO), in sensul ca acestia vor dori asigurari ce pot rambursa costul calatoriei, chiar daca motivul invocat nu este unul foarte grav. Avand in vedere ca in Romania majoritatea companiilor de asigurari sunt straine, cel mai probabil acele polite foarte cuprinzatoare vor sosi si la noi in cel mai scurt timp.

 

5. Calatorii in zone retase – este estimat ca in urmatoarea perioada turistii vor dori sa calatoreasca in zone mai retrase, poate chiar in propria tara. Traseele montane de durata scurta si medie sunt poate o idee buna. La o simpla cautare pe Google apar foarte multe site-uri si bloguri care au informații despre trasele montane.

 

6. Durata vacantelor – aici parerile sunt impartite. O parte sustine ca din cauza crizei economice generate de Coronavirus multi calatori vor dori sa scurteze vacanta de 10 sau 14 zile la cel mult 6-7 zile. O alta teorie insa este aceea ca se va dori unirea a 2-3 vacante mai scurte pe care turistii le faceau anual, pentru a limita calatoriile cu avionul si astfel riscul de imbolnavire.

 

7. Liniile de croaziera vs companiile aeriene – desi industria aviatica a suferit pierderi enorme, odata ce marea majoritate a tarilor isi vor redeschide granitele, o buna parte dintre companii se vor redresa. Nu se poate spune acelasi lucru despre croaziere. Aceasta industrie se estimeaza sa fie foarte afectata in urmatoarea periaoda, deoarece gandul ca pot fi sechestrati pe un vas de croaziera fara posibilitatea de debarcare ii sperie pe multi turisti. Mai mult, turistii stiu ca posibiltatea de a evita multimea pe un vas de croaziera este practic inexistenta. Cel mai probabil in perioada urmatoare linile de croaziera vor veni cu idei foarte inovatoare si discounturi penru a atrage consumatori.

 

8. Calatoria cu avionul – nu o sa mai fie atat de distractiva si interesanta ca pana acum. Grijile pasagerilor de astazi vor fi mai mult vis a vis de sanatate. Cateva conditii ce vor fi impuse de state si de companiile aeriene vor face ca tot procesul de calatorie de la check in, control si zbor, pana la preluarea bagajelor sa fie ingreunat si astfel consumator de timp mai mult decat era deja. La clasicele scanari pentru securitate se vor adauga scanari pentru masurarea temperaturii corporale, dar si filtre de dezinfectare (in acest moment aeroportul din Hong Kong detine filtre ce pot dezinfecta o persoana in 40 de secunde). De asemenea reprezentantii industriei aviatice discuta despre:

 

9. Testare COVID-19 – la intrarea in unele tari este necesara prezentarea unui test negativ de COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore inainte de calatorie. Poate sa fie aceasta o modalitate de a controla raspandirea COVID-19, sau cine va plati pentru aceste teste? Ramane de vazut.

 

10. Constructii de separare pe plaja si la restaurante – nu este un secret ca se doreste separarea locurilor din restaurante si limitarea numarului de persoane la masa, insa in mai multe state se discuta despre separarea locurilor de pe plaja cu panouri de plastic.

 

Cate dintre aceste masuri vor fi implementate ramane de vazut. Ce este sigur insa este faptul ca industria turismului, care conform WTTC inainte de pandemie angaja 1 din 10 persoane pe glob, desi nu usor, va depasi si acest impas.