destinatii pentru iubitorii de natura

Destinatii pentru iubitorii de natura – Partea II

iunie 22, 2017 6:04
Publicat de Andrei

 

Cele mai bune destinatii pentru iubitorii de natura - Partea a II-a

Cu un total estimat de 8,7 milioane de specii diferite de animale in toata lumea, iubitorii de natura nu vor ramane fara locatii de vizitat. Cu o diversitate de creaturi, ecosisteme si peisaje naturale spectaculoase, poate deveni dificil sa iti alegi urmatoarea destinatie pentru o vacanta in care sa te bucuri de frumusetile naturii – speram ca urmatoarea lista te va ajuta sa decizi. Prima parte a listei poate fi vazuta aici.

 

1.Madagascar

Diversitatea peisajelor din Madagascar, a patra cea mai mare insula din lume, se potriveste cu  varietatea nemaiintalnita de specii endemice. 5% dintre toate speciile cunoscute pe Pamant se gasesc in Madagascar, acestea incluzand 200 de mamifere, 300 de pasari, 260 de reptile si peste 260 de amfibieni.  Acestea traiesc in habitate ce variaza de la paduri tropicale pana la desert. In plus, cei peste 4800 km de coasta gazduiesc sisteme uriase de recifuri de corali – unele dintre cele mai mari din lume. Aceasta diversitate uimitoare se datoreaza faptului ca insula s-a desprins de India in urma cu 88 milioane de ani. In acest fel, speciile au evoluat in mod izolat. Astfel, in Madagascar exista 103 specii si subspecii de lemur si trei sferturi din speciile de cameleon din lume. Numeroase insecte precum paianjeni si libelule, 860 specii de orhidee si sase specii de baobab contribuie la diversitatea naturala incredibila. Cele mai importante specii pe care le poti vedea in Madagascar sunt:

Lemur catta – cea mai cunoscuta specie de lemur, fiind usor de recunoscut datorita cozii cu dungi alb-negre. Acestia pot fi vazuti in colonii dominate de femele, in padurile tropicale uscate din regiunea de sud a insulei. O caracteristica interesanta a speciei este faptul ca isi petrec mare parte a timpului pe pamant, in comparatie cu alte specii de lemuri.

Fossa – specie endemica, asemanatoare unei pisici, ce este inrudita cu familia mangustelor. Fossa este cel mai mare animal carnivor din Madagascar si poate fi intalnit in regiunile impadurite. Se hraneste cu rozatoare, reptile si lemuri, utilizandu-si capacitatea de a urca in copaci pentru vanatoare.

Ai-ai – cea mai mare dintre toate primatele nocturne din lume, aceasta specie este adaptata pentru a se catara in copaci. Endemic pentru Madagascar, acestia au degetul mijlociu opozabil, folosindu-l pentru a scoate larve din scoarta copacilor.

Cameleonul pantera – acestia pot fi vazuti in mai multe locatii de-a lungul insulei, iar culorile lor variaza in functie de habitat. Cameleonii pantera isi pot roti independent ochii si isi folosesc limba pentru a-si captura prada.

 

 

2.Borneo

A treia cea mai mare insula de pe planeta, Borneo are suficient spatiu pentru a adaposti multe specii de fauna salbatica. Estimarile arata ca aici se gasesc 222 specii de mamifere, 420 de pasari si sute de amfibieni si pesti. In fiecare luna sunt descoperite in medie trei specii noi, in special in intinderea imensa a padurii virgine din centrul insulei, numita Inima Borneo. In plus, Borneo este una dintre singurele locatii din lume unde coexista tigri, rinoceri, urangutani si elefanti. In largul coastelor vizitatorii pot face scufundari, pentru a explora ecosistemele marine incredibile. Aici sunt intalnite broaste testoase marine, rechini balena si peste 170 de specii de corali. Cu 44 de mamifere si 37 de pasari endemice, cele mai importante animale ce pot fi vazute in Borneo sunt:

Urangutanul de Borneo – cel mai mare mamifer catarator, ce are un ADN identic in proportie de 97% cu cel uman, urangutanul a devenit simbolul insulei Borneo. In prezent, cele trei specii de urangutan ce traiesc in padurile din Borneo sunt pe cale de disparitie din cauza defrisarilor si incendiilor forestiere.

Pisica de Borneo – este o alta specie pe cale de disparitie, fiind una dintre cele mai rare feline din lume. Specie endemica insulei, pisica de Borneo este un animal nocturn, vazut foarte rar. De aceea, oamenii de stiinta cunosc foarte putine detalii despre comportamentul acesteia.

Rinocerul de Sumatra – cea mai rara specie de rinoceri din lume, in prezent existand mai putin de 100 de indivizi. Rinocerii de Sumatra sunt cea mai mica specie de rinoceri si singurii rinoceri asiatici cu doua coarne.

Sturz cu cap negru – specie endemica in padurile tropicale joase din Bornei, aceasta pasare colorata petrece majoritatea timpului la sol. Acest fapt se datoreaza lipsei de pradatori terestrii. Poate fi identificat printr-un cap negru, piept rosu si petelor albastre de pe aripi.

 

 

3.Botswana

Una dintre cele mai populare destinatii de safari din Africa, Botswana este renumita pentru populatia mare de elefanti. Vara, conditiile uscate fac elefantii si bivolii sa migreze in nord, spre raul Chobe. Aici poate fi vazuta cea mai mare populatie de elefanti africani din lume, compusa din aproximativ 120 000 de indivizi. Botswana este considerata una dintre cele mai bune destinatii din Africa pentru intalnirea cu animalele din grupul „big five”. Acest termen a fost inventat de vanatori pentru a identifica cele cinci animale considerate cel mai greu de vanat: elefant, rinocer, bivol african, leu si leopardul african. Una dintre cele mai bune locuri pentru a vedea aceste animale este Delta Okavango. Cele mai interesante animale pe care le puteti vedea intr-o excursie in Botswana sunt:

Leul african – simbolul salbaticiei, masculul leu traieste alaturi de femela si pui. Femelele sunt cele care vaneaza, prada preferata fiind zebrele si antilopele.

Bivolul african – cea mai mare specie de bivol are putini pradatori naturali si este considerat periculos pentru oameni. Acestia pot fi vazuti in regiunile mlastinoase si pasunile africane intinse.

Leopardul african – aceasta subspecie de leopard este nativa Africii, fiind intalniti in padurile tropicale si regiunile de savana si desert. Sunt vanatori foarte iscusiti, hranindu-se cu animale de toate dimensiunile, inclusiv gazele si antilope.

Rinocerul negru – aceasta specie pe cale de disparitie habiteaza savana semiarida din Botswana. Rinocerul negru este mai mic decat rinocerul alb, care este intalnit de asemenea in regiune. Nu are pradatori in salbaticie, cu exceptia oamenilor.