Islanda – In cautarea aurorei boreale

iunie 11, 2021 11:23
Publicat de Andrei
Islanda – In cautarea aurorei boreale

Islanda este una dintre cele mai bune locatii din lume pentru a vedea aurora boreala. Aici, la 65° N, la marginea sudica a Cercului Polar, luminile nordului sunt vizibile aproape in fiecare noapte, iar temperaturile sunt mai ridicate fata de alte locatii de vizionare din Scandinavia.

De asemenea, este foarte usor sa gasiti o zona intunecata, fara poluare luminoasa, intrucat Tara Focului si a Ghetii are o populatie de doar 300 000 locuitori pe o suprafata de 103 000 km patrati. Cea mai buna sansa de a experimenta o furtuna aurorala este in perioada maximului solar, atunci cand soarele se afla in cel mai activ punct din ciclul sau de 11 ani. Cu toate acestea, urmatorul maxim solar nu se va intampla pana in 2024. In timp ce aurorele boreale sunt mai frecvente in timpul maximului solar, acestea se pot intampla oricand, fiind chiar destul de frecvente. Daca sunteti in Islanda si fotografiati cerul, aproape intodeauna veti surprinde aurora.

Desi puteti vedea luminile nordului din Reykjavik daca sunt intense, cel mai bine este sa planificati o scurta plimbare cu masina in afara orasului, unde poluarea luminoasa este mult mai scazuta. Parcul National Thingvellir este destinatie populara in apropiere de capitala islandeza, dar si peninsula Reykjanes este un loc minunat pentru a vedea aurora boreala. Alte locatii excelente pentru urmarirea si fotografierea fenomenului includ laguna glaciara Jokulsarlon, Cascada Skogafoss si peninsula Snaefellsnes.