Salar de Uyuni – Desertul de sare din Bolivia

mai 14, 2018 6:00
Publicat de Andrei

 

Acoperind o suprafata de peste 10 000 km2, Salar de Uyuni este cel mai mare desert de sare din lume. Salar face parte din campia inalta boliviana numita Altiplano, iar istoria sa a inceput odata cu formarea Muntilor Anzi. In urma cu aproximativ 40 000 de ani zona care este cunoscuta drept Salar de Uyuni era un lac imens. Dupa ce acesta s-a uscat a lasat in urma doua deserturi si doua lacuri ce joaca un rol important in modelarea peisajului. In timpul sezonului umed, Lacul Titicaca se revarsa in Lacul Poopó, la randul sau acesta inundand intinderea de sare. Pelicula subtire de apa reflecta precum o oglinda mediul inconjurator, formandu-se astfel un peisaj magic.

Pe langa extragerea si prelucrarea sarii, Salar de Uyuni este si cea mai mare rezerva de litiu de pe glob. Aproximativ 25 000 tone de sare sunt exploatate in fiecare an, dintr-un total aproximat de 10 miliarde de tone.

Din punct de vedere al reliefului zona este perfect plata, in mijloc aflandu-se Isla del Pescado o formatiune stancoasa de roca vulcanica. Insula este acoperita de o padure veche de cactusi cu inaltimi de pana la 12 m. Salar de Uyuni este inconjurat de alte minuni naturale ale platoului Altiplano – vulcani activi, izvoare termale si creste de munte acoperite de zapada.

Pentru a aprecia frumusetea suprarealista a peisajului merita sa faci un tur cu o masina 4x4. Desi tururile de o zi sunt printre cele mai populare, pentru o experienta autentica trebuie sa faci un tur de trei sau patru zile pana in inima platoului Altiplano, pana in apropierea granitei cu Chile. Desi cazarile sunt in cabane si adaposturi rudimentare, aceasta calatorie este o experienta minunata. Aceste excursii includ si Eduardo Abaroa Andean Fauna National Reserve, o regiune cu peisaje diverse ce variaza de la desert pana la vulcani inghetati si lacuri colorate, unde poti admira fauna salbatica unica ce include flamingo si vicunia.

Salar de Uyuni este o destinatie ce poate fi vizitata in orice perioada a anului. Intre lunile mai – noiembrie temperaturile sunt moderate insa intinderea de sare este uscata. In perioada ianuarie – aprilie intregul desert este acoperit de un strat de apa ce reflecta perfect cerul. Peisajul este unul absolut impresionant, iar din cauza ca orizontul este imperceptibil vei avea impresia ca te afli in nori.

Vezi cum arata hotelul de sare din Salar de Uyuni