secrete siciliene

Secrete Siciliene

august 12, 2016 11:30
Publicat de Andrei
Secrete Siciliene
3 - 2 votes

 

Natura si istoria au facut din Sicilia un taram al contrastelor, scaldat de mare si soare si strajuit de vulcanul Etna. Sicilia, un muzeu al naturii, este la fel ca o femeie frumoasa, greu de inteles din prima clipa. Este nevoie de putin timp pentru a te acomoda si a te lasa sedus de farmecul ei aparte, dar o data ce te-ai amorezat nu-ti vei mai schimba sentimentele. De la peisajele ce-ti vor taie respiratia, stradutele inguste presarate de istorie si pana la delicatesele traditionale, Sicilia este un paradis al Europei pe care nu-l vei putea uita niciodata.

Inainte de a-ti face bagajele spre Sicilia uite 9 lucruri pe care trebuie sa le stii.

 

1. Insula va fi a ta

Sau cel putin asa vei simti, mai ales daca ai vizitat si orasele aglomerate ale Italiei. Cu exceptia catorva destinatii populare pentru turisti precum Cefalu sau Taormina, Sicilia este un paradis al Italiei unde linistea este la ea acasa.

 

2. Nu face nimic in Palermo

Nici chiar nimic, insa foarte aproape de nimic. Trezeste-te si savureaza o ricotta, un cappuccino la Antica Caffe Spinnato, veche de 150 de ani, gusta un aperitiv, bea un pahar de vin dupa miezul noptii. Relaxeaza-te si repeta aceste lucruri. Daca-ti suna a cliseu sicilian, ei bine, asa si este. Lasa- te dus de val si traieste cateva zile precum sicilienii lipsiti de griji.

 

3. Petrece o dimineata intr o piata traditionala

De la Piata de peste Carlo Roberto la Piata de mestesuguri Palermo Ballaro, atmosfera este cu totul si cu totul unica. Localnicii vin aici si se aprovizioneaza in fiecare zi cu produse proaspete si stau de vorba cu negustorii pana la pranz, cand se retrag pentru a pregati delicatesele traditionale.

 

4. Incearca inghetata la micul dejun

Asta fac localnicii, iar turistii sunt invitati sa se adapteze acestui obicei. Sunt foarte putini oameni care se trezesc si consuma 800 de calorii, insa doua  cupe de inghetata asortate cu o briosa la prima ora este ceva absolut normal in Sicilia, iar dieta nu are nici un cuvant de spus in fata acestei tentatii.

 

5. Nu rata fisticul

Sicilia este casa fisticului din intreaga lume, ar fi pacat sa ratezi ocazia de a gusta din preparatele cu fistic. Inghetata este cel mai des intalnit desert cu fistic, insa exista o multime de prajituri ce contin aceasta aluna delicioasa.

 

6. Sardinele-delicatese locale

Italia este bine cunoscuta pentru preparatele unice, insa odata ajuns in Sicilia vei realiza ca pentru localnici gastronomia este o arta. Aici exista o multime de retete prin care sardinele sunt puse in valoare. Fie ca le vei manca prajite in pesmet, fie ca vor fi inmuiate intr-un vin alb local si mai apoi gatite, nu trebuie sa ratezi o gustare tipica sicilienilor.

 

7. Plimba-te pe dealurile inalte

Cand te afli intr-un oras suspendat pe roca si poti vedea apa clara ce tinde spre infinit, merita cu adevarat sa mergi la o altitudine cat mai mare pentru a te bucura de peisaj. Plimbarile printre stradutele inguste si urcarea pe scari ce duc la casele localnicilor te vor surprinde intr un mod placut.

 

8. Keep it casual

In Sicilia sunt o multime de chefi creativi, o multime de restaurante de calitate unde totul este dus la superlativ. Nimic nu se compara insa cu mesele luate pe stradutele inguste ale orasului, in pietele aglomerate sau la o taverna cu vedere la mare. Bucura-te de bucataria locala la care nu te vei intoarce curand, restaurante fancy gasesti oriunde.

 

9. Expresso in benzinarii

Italienii sunt iubitori ai cafelei. De aceea, odata ce vei merge pe drumurile din Sicilia vei intalni masinarii ce fac expresso la minut, pentru ca fiecare turist care isi alimenteaza masina, sa se poata alimenta si pe sine. Un lucru pe care trebuie sa-l stii insa, aceste masinarii ofera doar expresso scurt.