6 festivaluri culturale la care trebuie sa participi in 2019

ianuarie 11, 2019 9:40
Publicat de Andrei
6 festivaluri culturale la care trebuie sa participi in 2019

Tết (Anul Nou Vietnamez)

Vietnam, 5 februarie 2019

In cultura vietnameza, anul nou lunar reprezinta momentul in care spiritele rele incearca sa iti intre in casa si sa-ti aduca ghinion pentru anul urmator. Traditia spune pentru a tine spiritele rele la distanta este nevoie de multe zgomote puternice, de aceea festivitatile Tết includ intotdeauna focuri spectaculoase de artificii si petreceri ce dureaza de la o zi pana la o saptamana. Cele mai bune locuri pentru a vedea spectacolul sunt in apropierea Turnului Bitexco in Ho Chi Minh si pe malul lacului Hoàn Kiếm in Hanoi.

Carnavalul de la Rio

Rio de Janeiro, 2 – 9 martie 2019

Festivalul de la Rio este considerat cel mai mare din lume, la aceasta sarbatoare participand anual aproximativ 2 milioane de oameni. Fundamental, Carnavalul de la Rio este o combinatie extraordinara de competitie si camaraderie, unde Scolile de Samba se lupta pentru titlul de campion. Initial, festivalul marca ultima zi inainte de cele 40 de zile ale Postului Mare. Legenda spune ca numele „Carnaval” este derivat din expresia latina ”carne vale” ceea ce se traduce in „ramas bun carnii”.

Holi

India, 20 – 21 martie 2019

Festivalul Holi comemoreaza victoria binelui asupra raului. Accentul ritualurilor din timpul sarbatorii este pus pe arderea demonesei Holika. Cu aceasta ocazie sunt aprinse focuri mari, in jurul carora localnicii infaptuiesc ritualuri, canta si danseaza. In plus, Holi marcheaza sfarsitul iernii si sarbatoreste abundenta recoltei din primavara urmatoare. Evenimente speciale cu muzica traditionala, dansuri in ploaie si renumitele „lupte” cu pudra colorata sunt organizate in marile orase din India, in special Delhi si Mumbai.

Sakura (Sarbatoarea ciresilor infloriti)

Japonia, aprilie – mai 2019

Probabil una dintre cele mai cunoscute si in acelasi timp spectaculoase sarbatori din Japonia este inflorirea ciresilor. Numite in japoneza sakura, florile de cires sunt recunoscute in intreaga lume pentru frumusetea lor delicata. Pentru Japonia insa florile de cires inseamna mult mai mult deoarece au legaturi puternice cu istoria si cultura tarii, simbolizand natura efemera a vietii. In general florile de cires raman inflorite timp de aproximativ o saptamana, acest fapt accentuand caracterul magic si simbolismul din spatele acestui minunat spectacol al naturii.

Diwali

India, 27 octombrie 2019

Festivalul Diwali este cea mai importanta sarbatoare din calendarul hindus, celebrand victoria zeului Rama impotriva demonului Ravana (lumina impotriva intunericului).  In cele cinci zile, strazile sunt pline de oameni, iar atmosfera generala este una de sarbatoare. Peste tot se aude muzica traditionala si oamenii fericiti se saluta cu urarea „Diwali fericit”, in timp ce copiii se distreaza cu artificii si petarde. Valorile acestui festival simbolic stau in schimbul de daruri si prajituri, semnele armoniei si iubirii.

Día de los Muertos (Ziua Mortilor)

Mexic, 2 noiembrie 2019

Ziua Mortilor este o sarbatoare populara in cultura Americii Latine, insa este cel mai puternic asociata cu Mexic. Aceasta sarbatoare onoreaza mortii prin festivaluri si petreceri pline de viata, precum si traditii latine ce imbina ritualuri aztece si catolice. Strazile tuturor oraselor si satelor sunt impanzite de oameni costumati, precum si de mici altare decorate cu flori, lumanari si dulciuri, inclusiv renumitele cranii de zahar decorate.