Uganda

Uganda
5 - 1 vote

Oferte Uganda – Despre Uganda

Uganda este o tara in Africa de Est, ce se invecineaza cu Sudan, Kenya, Republica Congo, Rwanda si Tanzania. Partea cea mai sudica a tarii include si o partea a Lacului Victoria. Turistii sunt atrasi de aceasta destinatie in special datorita frumusetii peisajelor si zonele salbatice. Turismul in Uganda este faimos prin multitudinea de parcuri nationale, Parcul National Bwindi fiind unul dintre cele mai importante. Aici se gasesc peste 300 de gorile, aproximativ jumtate din numarul celor care traiesc in toata lumea. In prezent, gorilele de munte sunt o specie pe cale de disparitie.

Activitatile de safari sunt cea mai frecventa atractie turistica in Uganda. Animale salbtice precum lei care se catara in copaci, girafe, antilope, elefanti, hipopotami, cat si multe specii de pasari sunt cel mai des intalnite pe teritoriul acestor parcuri. Tot aici traiesc cel putin 6 specii de mamifere endemice.

Uganda ofera posibilitati pentru a face alpinism, drumetii in Muntii Virunga, rafting, ciclism montan si plimbari in natura. Aceasta tara este renumita pentru padurile luxuriante verzi, muntii cu varfurile acoperite de zapada, lacurile vulcanice si pajistile intinse din savana.

„Excursia de vis“ ar fi un termen prea comun pentru a defini experienta locala. Pentru o experienta unica puteti opta pentru o excursie in Padurea Kibale, unde puteti urmari un spectacol fascinant al naturii. De asemenea puteti urmari indeaproape cimpanzei, Kibale fiind un centru renumit pentru studierea comportamentului acestora.

Uganda va va impresiona profund, fie ca veti avea o experienta intr-un circuit de aventura sau o luna de miere, fie ca faceti alpinism in Muntii Lunii, rafting pe Nil sau va intalniti cu gorilele de munte.

Uganda este o tara care se ocupa in principal cu agricultura, generand un procent de aproximativ 90% din venituri din export.  Principalele produse de export sunt cafeaua, ceaiul si produsele din bumbac. Uganda are de asemenea zacaminte minerale de cupru si cobalt, desi sectorul minier are o contributie destul de mica in economie. Cu toate ca Uganda este o tara saraca, peisajele naturale, cultura si traditiile, precum si diversitatea faunei salbatice ii farmeca pe vizitatori.

Cea mai mare parte a tarii are o clima placuta calda, cu temperature medii cuprinse intre 21-23 grade C si precipitatii intre 1000 si 1500 de mm/an. Perioada mai calda este din decembrie pana in martie datorita aerului uscat care vine din nord-est dinspre Sudan. Perioada mai rece este din iunie pana in septembrie, influentata de curenti de aer reci din sud-est care provin din Oceanul Indian sau din zonele muntoase din Tanzania. Temperaturile in general sunt placute desi uneori pot fi foarte ridicate in timpul zilei, mai ales din decembrie pana in aprilie, iar noptile sunt reci sau foarte reci, in functie de altitudine, pe tot parcursul anului.

In partea vestica a Nilului, unde se afla Cascada Murchison, caldurile pot fi foarte intense.

In aceea ce priveste ploile, acestea sunt sub forma de aversa sau furtuna, dupa-amiaza sau seara. Perioada mai putin ploioasa este in lunile ianuarie si februarie fiind o anomalie pentru o zona tropicala. In restul anului ploile apar in functie de zone: la sud unde este ecuatorul, sunt 2 perioade ploioase: martie – mai si septembrie – decembrie. Perioadele in care nu ploua sunt ianuarie – februarie si iunie- august. In partea de sud cele mai umede luni sunt aprilie, mai, octombrie si noiembrie.

Cele mai bune perioade pentru safari in Uganda sunt iunie - septembrie si decembrie – februarie, in timpul sezonului uscat. In aceste perioade se recomanda deasemenea drumetiile pentru a vedea gorilele de munte cat si cimpanzeii in Bwindi si Kibale. Perioadele cu anotimp ploios din martie – mai nu sunt recoamndate pentru astfel de activitati.

clima uganda

Impact cultural

Uganda este o natiune formata dintr-o multitudine de popoare si grupuri etnice. Cele mai importante grupuri etnice sunt ​​Baganda, Basoga, Banyankore, Kiga, Lango, Masai, Teso si Pigmei.

O mare parte a traditiilor culturale si sociale diferite caracterizeaza aceasta tara, unde cantecele, dansurile si literatura urmeaza calea particularismului etnic care se confirma in special pe cale orala. Fiecare grup are identitatea sa.

Desi limba engleza este limba oficiala, limbile cele mai raspandite sunt Swahili si Lugana, fara a mentiona nenumaratele dialecte in functie de regiune.

Uganda este adapost pentru multe grupuri tribale diferite care au o varietate larga de obiceiuri si traditii diferite ce pot fi observate in functie de locul in care va aflati. Dansul si cantecul spontan reprezinta o amprenta a culturii africane, iar aceasta nu este o exceptie in Uganda, unde triburile si satele vor intampina de multe ori grupuri de nou-veniti cu cantece si dansuri. Strangerea mainilor este un salut potrivit cand intalniti pe cineva pentru prima data si de cele mai multe ori ambele maini sunt date pentru o strangere de mana.

Mancarea sau bautura sunt adesea oferita vizitatorilor, chiar daca multi ugendezi sunt saraci. Este considerat nepoliticos sa ii frefuzati pentru ca acest gest este dovada ospitalitatii.

Majoritatea populatiei din Uganda locuieste in centre rurale sau regionale, desi zonele urbane se extind, iar influentele moderne infiltreaza societatea ugandeza intr-un ritm rapid. Odata cu aceasta modernizare, unele obiciuri stravechi dispar, pe masura ce tinerii ugandezi devin tot mai abilitati in utilizarea tehnologiei, desi multi traiesc inca vieti tribale, bazate pe vanatoare si agricultura.

Diversitatea etnica

Avand o populatie de peste 30 milioane de locuitori, Uganda are mai mult de 30 grupuri etnice care ar putea fi impartite in patru grupe lingvistice mari: Bantu, Vest Nilotic, Est Nilotic si Sudanici. Populatia de origine Bantu ocupa in principal jumatatea sudica a tarii si constituie o jumatate din totalul ugandezilor.

Majoritatea populatiei din Uganda locuieste in centre rurale sau regionale, desi zonele urbane se extind rapid, iar influentele moderne se infiltreaza in societatea ugandeza intr-un ritm rapid. Odata cu aceasta modernizare, unele dintre obiceiuri au disparut, pe masura ce tinerii ugandezi devin tot mai priceputi in utilizarea tehnologiei, desi multi traiesc inca vieti tribale bazate pe vanatoare si agricultura.

Toleranta religioasa

Majoritatea ugandezilor (aproximativ 66%) sunt de religie crestina, divizati in mod egal intre catolici si protestanti. Cealalta religie prezenta in tara este cea musulmana, care se refera la aproximativ 16% din populatie. Restul de 18% practica alte ritualuri.

Siguranta

Situatia politica din Uganda poate fi definita ca fiind relativ stabila. Cu toate acestea, protestele stradale si ciocnirile violente cu fortele de ordine sunt posibile.

Este recomandat sa fiti precauti, mai ales in locuri publice, cum ar fi pietele, statiile de autobuz, biserici, în jurul misiunilor diplomatice si oficiile guvernamentale, in timpul evenimentelor si in alte locuri vizitate de straini, cum ar fi mall-uri sau hoteluri, in special in Kampala.

Verificati inainte si în timpul calatoriei prin mass-media si agentia dumneavoastra de turism cu privire la starea actuala de securitate.

In partea de nord si nord-est situatia de securitate este precara. In regiunile nordice, bandele criminale si grupurile tribale ameninta securitatea. Conflictul din Sudanul de Sud are repercusiuni asupra situatiei de securitate din regiunile invecinate cu Uganda. Excursiile nu sunt recomandate in urmatoarele regiuni ale tarii: Karamoja (districtele Kaabong, Nakapiripirit, Moroto, Katakwi, Kotido).

Calatoriti cu prudenta in provinciile Lira, Pader, Kitgum, Apac, Gulu (inclusiv Parcul National Murchison), Adjumani, Moyo si Yumbe.

Calatoriile spre regiunile din vecinatatea Republicii Democratice Congo nu sunt recomandate.

Inainte de a merge in regiunea Kasese, contactati autoritatile locale sau operatorul de turism cu privire la situatia actuala de securitate. Fiti insotit de un lider local de incredere si fiti foarte prudenti. Este recomandat sa evitati demonstratiile orice fel si sa urmati instructiunile autoritatilor locale.

Se recomanda vizitarea parcurilor nationale printr-o excursie organizata si un ghid local de incredere.

Daca circulati cu masina pe rutele interurbane se recomanda respectarea in special a urmatoarelor masuri de precautie:

  • tineti geamul masinii inchis si usile blocate;
  • se recomanda traversarea tarii in grupuri de mai multe vehicule si numai in timpul zilei;

Refuzati bauturi sau alimente oferite de persoane necunoscute.

Siguranta in parcurile nationale din Uganda este garantata in permanenta de prezenta armatei precum si de personalul de supraveghere al parcului.

Nu se recomanda calatoriile cu masina in extremitatea de nord-est a Ugandei.

Sanatate

Asistenta medicala este precara. Spitalele necesita o garantie financiara inainte de tratarea pacientilor (carte de credit sau plata anticipata). Poate fi util sa aveti propriul material pentru bandaje, seringi de unica folosinta. Bolile si leziunile grave trebuie tratate in strainatate (Europa sau Africa de Sud).

Daca aveti nevoie de medicamente speciale, trebuie sa aveti la dumneavoastra un stoc suficient.

Lista bolilor care urmeaza este foarte larga, fiind mentionate si patologii care se observa nu numai in focare localizate ci si in mediul rural. In ciuda raritatii, acestea sunt raportate si trebuie luate in considerare.

Bolile transmise de artropode sunt intr-adevar frecvente; boli transmise prin alimente si apa sunt puternic endemice, Hepatita B este extrem de endemic, schistosomiaza (bilharzioza) si trachoma sunt de asemenea raspandite. Posibil in final sa se faca febra hemoragica. Epidemiile meningitei meningococice pot aparea in zonele de savana in timpul sezonului uscat. Fiti atenti la animale serpi si sobolani.

Recomandari:

  • sa se utilizeze cea mai mare masura de precautie in utilizarea toaletelor, in special a celor publice;
  • sa aveti grija de igiena personala cat mai mult posibil, in special inainte de mese;
  • evitarea apelor statatoare si a mersului pe jos desculti pe teren umed;
  • intotdeauna dezinfectati chiar si rana cea mai mica si aparent banala;
  • fiti prudenti cu animalele chiar si cu cele domestice;
  • feriti-va de insecte cu imbracaminte adecvata si uitlizati plase de tantari;
  • beti numai bauturi imbuteliate, evitand gheata;
  • utilizati apa curenta numai dupa fierbere sau adaugati dezinfectanti netoxici;
  • spalati-va pe dinti doar cu apa imbuteliata;
  • evitati alimentele crude si produsele lactate proaspete;

Vaccinari recomandate: malarie, febra galbena, difterie, tetanos, poliomielita, hepatita B, tifos, hepatita A. Este recomandat sa consultati un doctor specialist inainte de calatoria in Uganda.

Parcul National Bwindi

Parcul National Bwindi este una dintre vechile padurile este ale Ugandei, ce acopera o suprafata de 331 km2. Acest parc face parte din Patrimoniul UNESCO din anul 1992. Cu altitudini ce variaza intre 1160 m si 2706 m deasupra nivelului marii, Parcul National Bwindi are o biodiversitate impresionanta, cu peste 120 de specii de mamifere, peste 350 de specii de pasari, 27 de specii de reptile, peste 200 de specii de fluturi, peste 200 de specii de copaci și peste 104 de specii de ferigi. Principala atractie a parcului sunt gorilele de munte, acesta fiind una dintre putinele locatii din lume unde pot fi intalnite. Exista peste 300 de gorile de munte care traiesc aici.

Parcul National Padurea Kibale

Parcul National Kibale este una dintre cele mai bune destinatii de safari din Africa pentru drumetii si a urmari cimpanzeii. Cu o suprafata de 795 km2, Kibale are una dintre cele mai frumoase paduri tropicale din intreaga Uganda. Zona este ocupata in principal de doua triburi, Batooro si Bakiga. In mod traditional ambele triburi folosesc padurea pentru alimente, combustibil, materiale de constructie si medicamente.

Pe langa cimpanzei, alte animale care pot fi observate in zonele deschise adiacente ale padurii sunt babuinii, maimutele cu coada rosie si maimutele albastre. Cel putin 60 de specii de mamifere sunt prezente in parc, inclusiv elefanti, bivoli, hipopotami si porci salbatici.

Parcul National Regina Elisabeta

Avand o intindere de peste 2000 km2, Parcul National Regina Elisabeta a fost infiintat in 1954 si poarta numele Reginei Elisabeta a II-a a Angliei.

In cadrul parcului sunt protejate 95 de specii de mamifere (inclusiv hipopotami, elefanti, bivoli, leoparzi, lei si cimpanzei) si peste 500 de specii de pasari.

Pe langa speciile de plante si animale care pot fi observate in interior, parcul este cunoscut si pentru relieful vulcanic. De fapt, exista conuri vulcanice si cratere largi, care gazduiesc multe lacuri de unde se extrage sarea.

Parcul detine zone de savana unde traiesc o multime de bovine si elefanti, precum si pasuni, paduri si lacuri, unde traiesc hipopotami si unde se afla si Canalul Kazinga. Tot aici pot fi admirati si leii cataratori, care stau adesea in smochinii uriasi.

Rezervatia de rinoceri Ziwa

Rezervatia de rinoceri Ziwa protejeaza rinocerii salbatici din Uganda si se afla la nord de Kampala, in apropiere de faimoasele cascade Murchison. Cu o suprafata de 7000 ha, acest loc protejeaza 15 rinoceri, dar este si un loc fantastic pentru a vedea alte animale salbatice precum hipopotami, crocodili si antilope sau diferite pasari.

Aceasta rezervatie a fost infiintata pentru a salva si a conserva specia de rinocer negru. Aceasta rezervatie intentioneaza sa protejeze rinocerii negri de vanatori. Dupa ce populatia de rinoceri va fi in crestere, acestia vor fi reintrodusi in zonele protejate din Uganda, cum ar fi Parcul National Regina Elisabeta. Un numar de aproximativ 80 de paznici supravegheaza ziua si noaptea aceasta zona pentru a mentine siguranta animalelor.

Cascadele Murchison

Cascadele Murchison sunt o atractie naturala fantastica, situata in Parcul National Murchison. Aceasta locatie a fost vizitata de oameni precum Winston Churchill, Ernest Hemingway si diverse alte personalitati regalie de-a lungul vremii.

Zona protejata gazduieste mai multe animale salbatice, printre care hipopotami, crocodili, lei, leoparzi, elefanți, girafe, antilope, cimpanzei si multe pasari diferite. Cu toate acestea, datorita vanatorii intense din secolul XX, fauna salbatica s-a mai diminuat.

Cascadele Murchison denumite se gasesc pe cursul Nilului, fiind bijuteria acestui parc si creand un spectacol fantastic. Nilul tasneste cu un debit puternic de apa dintr-un canion ingust de 6 m, apele lui prabusindu-se de la o inaltime de 40 m si continuandu-si cursul spre Lacul Albert.

Kampala

Este capitala Ugandei, un oras foarte dinamic, aflat la cativa kilometri de Lacul Victoria. Se pot admira multe piete in care se vand o varietate de produse, imbracaminte si obiecte mestesugaresti. Din fericire orasul a rezistat la distrugerea generata de razboiul civil nascut pentru a rasturna regimul dictatorului Idi Amin in 1979 si pot fi vizitate edificii istorice si antice care pot demonstra trecutul tumultos acestui oras.

Cele mai faimoase monumente legate de istoria regatului Buganda sunt mormintele Kasubi. Exista patru morminte regale, amplasate in interiorul unei constructii in forma circulara, acoperita cu o cupola de fan. Acest monument face parte din Patrimoniul UNESCO din 2001 fiind considerat un exemplu important de arhitectura al popoarelor Buganda, iarin prezent este considerat de catre multi localnici un important centru spiritual.

Lacul Victoria

Lacul Victoria este un lac cu apa dulce, considerat cel mai mare lac de pe continentul african si unul dintre cele mai mari din lume. Lacul este intins peste granitele Ugandei, Kenyei si Tanzaniei, fiind in mod traditional considerat locul de unde incepe Nilul. Coasta ugandeza pe care se intinde Lacul Victoria detine cea mai interesanta si luxurianta vegetatie si este o sursa foarte importanta de venit pentru multi ugandezi. Lacul gazduieste o serie de insulite, aproximativ 200 de specii de pesti si peste 350 de specii de pasari.

Parteneri