Uzbekistan

Uzbekistan
5 - 2 votes

Oferte Uzbekistan – Despre Uzbekistan

Uzbekistan este o tara cu o cultura impresionanta, adanc inradacinata in secolele de istorie ale Asiei Centrale. De-a lungul timpului, Uzbekistan a fost o punte de legatura intre Orient si Occident, intre popoare si natiuni. Aflandu-se la intersectia celei mai importante rute de comert, Drumul Matasii, a devenit un loc de intalnire pentru oameni cu origini etnice, religii si culturi diferite. Orasele Samarkand, Bukhara si Khiva au fost puncte comerciale majore pe Drumul Matasii. Vizitatorii care fac aceasta calatorie pasesc in urma personajelor celebre ale istoriei precum Alexandru cel Mare si Genghis Khan. Aceste orase spun povesti fascinante despre epoca de aur a islamului, atunci cand au avut loc progrese importante in astrologie, matematica si medicina.

Uzbekistan s-a dezvoltat in secolul XX sub dominatia Uniunii Sovietice, fiind una dintre cele 15 republici autonome ale URSS. Aceasta mostenire este prezenta in special in Tashkent, capitala statului, ce a fost reconstruita in stilul arhitectural clasic sovietic dupa cutremurul din 1966.

Totusi, Uzbekistan include si atractii naturale precum Valea Ferghana, o locatie cu un peisaj de o frumusete de neegalat.

Uzbekistan este o destinatie primitoare, ideala pentru cei care vor sa descopere istoria si cultura Asiei Centrale. Mausoleele grandioase, medrasele decorate spectaculos si moscheele uriase vor impresiona vizitatorii de orice varsta. Calatorii se vor simti cufundati in atmosfera celor 1001 de nopti si in acelasi timp explora orasele sovietice si muzee cu expozitii de arta avangardista de la inceputul secolului XX.

Exploreaza unele dintre cele mai importante orase de pe Drumul Matasii

Viziteaza muzeele din Tashkent pentru a invata mai multe despre istoria tarii

Admira privelistea orasului Khiva urcand in minaretul Islam Khodja

Descopera unele dintre cele mai vechi asezari omenesti din Asia Centrala

Incearca mancarurile traditionale uzbece, printre care plov, somsas si lagman

Uzbekistan are o clima continentala, cu veri calde si ierni friguroase. In timpul verii temperaturile depasesc uneori 40° C, iar temperaturile medii sunt de 26° C in sud si 30° C in nord. Iernile sunt foarte reci, in special in zona de nord a tarii, unde temperaturile medii sunt in jur de -6° C. Acestea cresc pana la 3° C in regiunile sudice. Uzbekistan este expus maselor de aer rece din Siberia, ce uneori se intalnesc cu masele de aer cald din sud, provocand curenti puternici si furtuni de nisip. Precipitatiile sunt tipice unui climat de desert in zona vestica si putin mai ridicate in zona centrala si de est. In zona montana, nivelul precipitatiilor creste cu altitudinea. Cele mai bune perioade pentru a vizita Uzbekistan sunt primavara si toamna, atunci cand temperaturile si precipitatiile nu sunt foarte ridicate.

uzbekistan clima

 

Impact cultural

Uzbekistan are una dintre cele mai vechi culturi din lume si totodata una dintre cele mai colorate si distincte din Orient. Aceasta este dominata de muzica, dansuri si arta populara. Uzbecii sunt recunoscuti ca fiind un popor ospitalier, in ca din zilele in care Drumul Matasii era una dintre cele mai importante rute comerciale. In mod normal, viata moderna si globalizarea au adus schimbari, insa majoritatea localnicilor respecta traditiile vechi de sute de ani. In unele regiuni influentele persane sunt puternice, regasindu-se in limbaj si traditiile culturale.

Diversitatea etnica

Uzbekistan este cea mai populata tara din Asia Centrala, cu o populatie relativ tanara si diversa din punct de vedere etnic. Uzbecii reprezinta aproximativ 80% din populatia totala, iar principalele minoritati sunt formate din rusi, tadjici si cazaci. Influentele acestor grupuri etnice minoritare este prezenta doar in orasele in care acestia sunt concentrati.

Toleranta religioasa

Uzbekistan este o tara toleranta din punct de vedere religios, iar politica statului are scopul de a cultiva atitudini liberale fata de toate religiile. Aproximativ 93% dintre uzbeci sunt musulmani, iar restul sunt ortodocsi rusi. In perioada in care Uzbekistan s-a aflat sub controlul Uniunii Sovietice s-a incercat eradicarea islamului. Dupa castigarea indepententei numarul fundamentalistilor nu a crescut, dupa cum era de asteptat, in schimb a crescut interesul pentru recapatarea culturii si istoriei cu care putini uzbeci erau familiarizati.

Travel tips

Respectati traditiile si obiceiurile locale.

Invatati cateva cuvinte locale si nu va feriti sa le folositi.

Intotdeauna solicitati acordul inainte de a face fotografii cu localnicii, chiar si cu copiii.

Cumparati produse fabricate local, in acest fel sustineti artizanii, iar traditiile din aceasta tara sunt pastrate si prin contributia dumneavoastra.

Intrebari frecvente

Am nevoie de viza pentru a calatori in Uzbekistan?

Turistii romani care vor sa calatoreasca in Uzbekistan au nevoie de viza. Aceasta se poate obtine la sosire, pe aeroport. In acest caz este nevoie de o invitatie oficiala din partea unei persoane fizice sau juridice din Uzbekistan.

Cum este internetul in Uzbekistan?

Internetul este disponibil in orasele mari si in majoritatea hotelurilor din Uzbekistan. Zonele rurale nu sunt foarte dezvoltate din punct de vedere al accesului la internet.

Pot folosi telefonul pe durata calatoriei in Uzbekistan?

Acoperirea retelei este buna in orasele mari, insa nu este foarte extinsa in zonele rurale si montane.

Pot folosi cardul de credit in Uzbekistan?

In general, cartile de credit internationale sunt acceptate in hotelurile mari si unele restaurante. Asigurati-va ca aveti suficienti bani daca vizitati zone rurale izolate.

Gasesc ATM-uri in Uzbekistan?

Desi se gasesc bancomate in hotelurile mari este recomandat sa aveti bani cash, deoarece acestea pot fi nefunctionale.

Care este pretul unei mese in Uzbekistan?

In restaurantele de tip fast food costul unui pranz este de aproximativ 3 USD/persoana

Mesele de tip bufet incep de la 5 USD/doua persoane

Masa cu trei feluri de mancare, pentru doua persoane, intr-un restaurant mediu 13 USD/doua persoane

Sticla cu apa ~ 0,3 USD

Ceai/cafea ~ 1 USD

Bere ~ 1,5 USD

ESTE TIPS-UL CEVA OBISNUIT IN UZBEKISTAN?

In general, in Uzbekistan tips-ul nu este asteptat, insa este considerat politicos. Daca ati fost multumiti puteti lasa 5% din costul serviciului.

 

Siguranta

Nivelul criminalitatii in Uzbekistan este redus. Pentru informatii oficiale actualizate despre starea de siguranta in Uzbekistan recomandam sa accesati periodic site-ul www.mae.ro.

Pot aparea cazuri de furturi din autoturisme sau furturi din buzunare in zonele turistice aglomerate.

Sanatate

Uneori sunt necesare vaccinurile impotriva hepatitiei A, B si tuberculozei. Uzbekistan este considerat in afara zonei de risc pentru malarie. Consultati un medic specialist cu 4 – 6 saptamani inainte de a calatori in Uzbekistan.

Este recomandat sa beti doar apa imbuteliata si sa evitati consumarea produselor lactate nepasteurizate. De asemenea, decojiti fructele si legumele inainte de consum si evitati bauturile preparate cu gheata. Asigurati-va ca preparatele cu carne sunt gatite corespunzator inainte de consum.

Tashkent

Tashkent, capitala Uzbekistanului, este un oras interesant , desi nu exceleaza din punct de vedere arhitectural. Acesta a fost reconstruit de catre sovietici dupa cutremurul devastator din 1966, ce a distrus o mare parte dintre cladirile istorice. Majoritatea obiectivelor turistice se afla in centrul istoric orasului, cel mai renumit fiind complexul Khazrati Imam. Acesta ofera o reprezentare excelenta trecutului luminos al orasului, impresionand vizitatorii cu piete magnifice, cladiri remarcabile, domuri marete si mausolee impunatoare.

Khiva

Khiva este un oras fascinant, in care viata primordiala pare ca s-a oprit in loc, fiind un adevarat muzeu in aer liber. Vizitatorii ce trec pragul cetatii antice Ichan Kala pot explora aleile intortocheate, descoperind o serie impresionanta de cladiri incarcate de istorie, moschei, bazaruri si minarete. Arcadele portilor sunt decorate cu mozaicuri multicolore si lasa asupra turistilor o impresie profunda de calatorie in timp, ce nu poate fi descrisa in cuvinte.

Bukhara

Bukhara este unul dintre cele mai vechi orase din Asia Centrala, plin de moschei si madrase uimitoare si un centru istoric inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Acesta se numeste Shakristan si gazduieste una dintre cele mai impresionante obiective turistice, fortateata numita Arca, precum si numeroase moschei si minarete. Atmosfera unica este completata de arhitectura islamica antica si de strazile ce freamata cu energia familiilor care locuiesc in acesta locatie de secole. Bukhara este renumit pentru artizani iscusiti, fiind un adevarat paradis pentru cumpararea suvenirurilor lucrate manual.

Smarkand

Alaturi de Bukhara, Samarkand este unul dintre cele mai vechi orase locuite din Asia Centrala, avand peste 3000 de ani de istorie. Orasul a fost una dintre cele mai importante rute de pe Drumul Matasii, fiind cale de acces catre Siria, Turcia, India si China. Fostele zone istorice au facut loc bulevardelor moderne si spatiilor verzi delicate, in timp ce spectaculoasa piata centrala Registan atrage turistii cu arhitectura fascinanta si mozaicuri multicolore stralucitoare.

Shakhrisabz

Orasul Shakhrisabz, („orasul verde” in limba persana), se afla la poalele muntilor Gissar si Zarafshan. Este considerat unul dintre cele mai vechi orase din lume, primele asezari umane din aceasta zona datand din 1700 i.Hr. Atractiile arhitecturale au o vechime de cel putin 5 secole, cel mai important fiind Palatul Ak-Saray, resedinta regelui Amir Timur.

Restaurante & evenimente

Restaurante

Tashkent

Siesta Pub & Restaurant

Caravan

Afsona Restaurant

April Verdant Restaurant

 

Bukhara

Chinar

Restaurant ''Old Bukhara"

Silk Road Tea House

Minzifa

 

Samarkand

Platan

Restaurant Samarkand

Karimbek

Oasis Garden

Evenimente

Navruz (Anul Nou persan)

Silk & Spices Bukhara

Taste Of The Silk Road

Uzbek Plov Festival

Parteneri