aromele-bucatariei-sud-africane

Aromele bucatariei Sud-Africane

august 12, 2016 7:25
Publicat de Andrei
Aromele bucatariei Sud-Africane

 

Destinatie exotica preferata de turisti de peste tot din lume, Africa de Sud are o multime de surprize pentru cei ce aleg sa-i cunoasca specificul. Insa, o calatorie in Africa de Sud nu este completa fara a face cunostinta cu aromele bucatariei locale.
Localnicii sunt prietenosi, in special in zonele rurale, si va vor invita la mici conversatii. Salutul oamenilor ce locuiesc aici este reprezentat de strangerea de mana in trei timpi. In semn de respect, unii oameni din date vor evita contactul vizual si vor vorbi mai incet.

Delicii din Africa de Sud

Influentata de felul in care se imbina diferite culturi si de zonele climatice, bucataria specifica Africii de Sud este variata. Fiecare zona si-a pus amprenta acesteia, realizand un colaj de arome. Astfel, zona subtropicala, cea mediteraneeana si cea de highveld aduc in aceasta bucatarie fructele, vinurile, dar si carnea si pestele. Asia, Olanda si Marea Britanie au lasat si ele particularitatile in retetele locale.
Retetele care reprezinta traditiile locului sunt bazate pe carne fiarta sau la cuptor si pe pap, terci consistent din porumb macinat, ce se serveste langa legume. Mancarea pap este, in zilele noastre, amestecata cu chili si ceapa, pentru un gust aparte. O leguma asemanatoare spanacului, mancata de sud africani, este si morogo, care este folosita in bucataria traditionala.
Un alt sortiment de mancare traditional este si umngqusho, acesta se prepara din boabe de proumb si fasole lia strivite, carora li se adauga diferite ierburi sau legume condimentate cu ardei iute si ceapa.
Bucataria sud-africana contine si mancaruri populare si in prezent, lasate de descendentii colonistilor olandezi. Printre acestea se numara boerewors – un fel de carnat taranesc, potjekos – carne de miel cu legume, sau bitong, carne uscata la aer cu sare si coriandru. Ca deserturi gasim gogosi de orice fel sau budinca malva – chec caramelizat.
Cei mai indrazneti pot incerca viermii mopane, omizile uscate ale moliei imperiale, daca vor ceva nemaipomenit.
Restaurantele din orasele mai mari ofera o gama larga de preparate moderne, realizate din diferite tipuri de carne si cu garnituri ce contin ingrediente precum cuscus, mei, cartofi dulci sau alune.

De evitat pentru a ramane sanatos

Chiar daca vrei sa descoperi bucataria locala, ar fii bine sa respecti anumite reguli pentru a evita problemele de sanatate.
In primul rand, ar trebui sa consumati doar apa si sucuri imbuteliate pe care le desfaceti dumneavoastra si sa nu consumati bauturi ce au cuburi de gheata din apa de a carui provenienta nu stiti nimic. De asemenea, puteti bea bauturi precum cafea, ceai, compot sau altele facute de localnici, doar daca apa a fost fiarta in prealabil.
Pentru a fi bune de consumat, fructele ar trebui spalate cu apa imbuteliata si curatate de coaja. De altfel, nu ar trebui sa cumparati fructe sau legume de la vanzatorii ambulanti, pentru mai multa siguranta. Bucataria Africii de Sud este realizata din amestecul mai multor stiluri mostenite de la colonisti, in timpul dominatiei, sau aduse de sclavi sau imigranti, insa este unica in felul ei. De aceea, daca vreti sa cunoasteti mai bine aceast loc, ar trebui sa ii gustati si mancarurile traditionale!