Cosmodromul Baikonur

Once in a lifetime: Cosmodromul Baikonur

aprilie 20, 2018 9:21
Publicat de Andrei

 

Cosmodromul Baikonur se afla in stepa semi-desertica a Republicii Kazakhstan si este cel mai mare si vechi complex operational de lansare spatiala din lume. Cu o suprafata de 6717 km2, cosmodromul a fost construit de Uniunea Sovietica la sfarsitul anilor ’50 ca baza a operatiunilor pentru programul sau spatial. Dupa prabusirea URSS in decembrie 1991, Baikonur s-a aflat in declin. Ulterior, Rusia a inchiriat spatiul de la guvernul kazah, iar in prezent acesta este administrat de Agentia Spatiala Rusa.

Numele Baikonur este oarecum inselator, fosta Uniune Sovietica folosind numele si coordonatele geografice ale unui mic oras minier. De fapt complexul se afla la aproximativ 322 km sud-vest de orasul Baikonur, in apropierea orasului Tyuratam. Aceasta gresala a fost facuta in mod intentionat pentru a ascunde locatia reala a cosmodromului. Desi locatia adevarata a fost aflata in 1961, numele a ramas in continuare Baikonur.

Sursa foto: Flickr

Momente importante in istoria Cosmodromului Baikonur

De-a lungul existentei sale, Cosmodromul Baikonur a fost locatia unora dintre cele mai importante realizari din istoria explorarii spatiului:

  • 4 octombire 1957: A fost lansat primul satelit artificial al Pamantului, Sputnik 1.
  • 12 aprilie 1961: A fost lansata racheta Vostok 3KA ce il avea la bord pe Iuri Gagarin, in primul zbor spatial cu echipaj uman din istorie.
  • 16 iunie 1963: Zborul primei femei cosmonaut in spatiu, Valentina Tereskova
  • 20 noiembrie 1998: La Baikonur a fost lansata prima sectiune a Statiei Spatiale Internationale.

In prezent Cosmodromul Baikonur este deschis cooperarii internationale pentru explorarea spatiului.

Sursa foto: Flickr

Vizitarea Cosmodromului Baikonur

Un tur al Cosmodromului Baikonur este o experienta unica, acesta fiind unul dintre locurile ce au avut un impact urias asupra istoriei civilizatiei umane. Vizitele au nevoie de planificare din timp, deoarece intreg complexul este practic o colonie rusa si zona militara restrictionata.

Daca alegeti sa vizitati Baikonur in perioada de lansare a navelor spatiale cu echipaj la bord veti avea sansa sa explorati renumitul cosmodrom, platformele de lansare, muzee si alte cladiri incarcate de istorie. In plus  veti putea asista la toate etapele desfasurate pentru pregatirea lansarii – instalarea rachetei, conferinta de presa cu echipajul si ceremonia organizata inaintea lansarii. In cele din urma veti lua parte la un moment istoric – lansarea unei nave spatiale.

 

Programul preliminar de lansare a navelor spatiale cu echipaj la bord pentru 2018

6 iunie 2018: Soyuz-MC – 09

10 iulie 2018: Progress MC – 09

8 septembrie 2018: Soyuz-MC – 10

11 octombrie 2018: Progress – MC -10

7 noiembrie 2018: Soyuz – MC -11