
Cum sa te pregatesti pentru shopping in Africa de Sud
august 12, 2016 9:04
Africa de Sud, cu capitala in Pretoria, este o destinatie preferata de turistii dornici de aventura. Tara indepartata, dar plina de tot felul de atractii, aceasta asteapta sa fie descoperita.
Pentru a putea calatori spre aceasta destinatie ai nevoie de o viza de intrare, care este valabila 90 de zile si care costa aproximativ 43 de Euro.
Ora locala a acestei tari este cu doua ore in plus fata de ora locala a Romaniei, iar moneda nationala a Africii de Sud este Randul (R).
Vei gasi birouri de schimb valutar pe aeroport, la receptiile hotelurilor si la banci. Valoarea unui Euro este de aproximativ 14 R, iar a unui Dolar este de circa 12,45 R, insa puteti plati si cu dolari, dar mai ales cu euro.
Este bine de stiut ca nu ai voie sa introduci sau sa scoti din Africa de Sud sume mai mari de 5000 R in numerar.
Cumparaturi in Africa de Sud
Daca adori sa faci cumparaturi si vrei sa te bucuri de acest lucru si in vacanta ta, atunci vei fii fericit sa afli ca in Africa de Sud gasesti mall-uri si centre moderne de shopping, dar si bazaruri de suveniruri. Astfel, vei putea cumpara o multime de articole locale si artizanale, pe care va trebui sa le gasesti in marea de obiecte vandute aici.
Veti gasi cele mai mari si mai bine organizate malluri in orasul Cape Town, dar exista in toate marile orase astfel de mari centre comerciale in stil american.
Insa targurile si bazarurile acoperite sau in aer liber te vor ajuta sa simti mai bine gustul Africii de Sud. De aici vei putea cumpara sculpturi ciudate sau obiecte din combinatii de sticla, ceramica sau piatra. Insa, pentru a plati pentru ce cumperi un pret real, ar trebui sa iti folosesti tehnicile de negociere si sa oferi direct jumatatea pretului cerut.
Poti plati cumparaturile fie cash, cu moneda nationala Randul, cu dolari, dar mai ales cu Euro, insa marile restaurante, magazine sau hoteluri accepta si plata cu cardul, daca au afisat acest lucru. Bancile sunt dotate cu bancomate care accepta cartile de credit. Turistii pot solicita restituirea TVA-ului pentru anumite obiecte cumparate.
Negociaza pentru a ajunge la pretul corect
Preturile sunt crescute in mod artificial si o multime de turisti neinformati cad in plasa comerciantilor, platind sume mari de bani pentru obiecte care valoreaza mult mai putin. Negocierea este arta cu ajutorul careia nu vei cheltui mai mult decat ar trebui pe cumparaturile din Africa de Sud.
In aceasta tara sunt cunoscute 11 limbi oficiale, insa cele mai folosite afrikaans (o varianta locala a limbii olandeze), zulu si engleza, probabil limba in care vei comunica si tu cu localnicii. Inainte de a negocia, asigura-te ca acesta este un obicei local, targurile si bazarurile sunt locurile potrivite pentru aceasta arta.
Ar fi bine sa intrebati de pretul unui anumit produs doar daca v-ati hotarat sa il cumparati, nu este bine privit obiceiul de a compara preturile.
Zambiti si fiti amabil atunci cand negociati, doar stiti ca vorba dulce! Ar fi bine ca atunci cand faci o oferta sa ramai ferm pe pozitie, desi vanzatorul iti poate oferi mici atentii, ca sa mai uiti de pret, insa nu ai nici o obligatie de a le accepta. Daca vanzatorul devine obraznic, nu are sens sa continuati negocierea.
Pretul va fi mereu mai mic atunci cand cumperi mai multe obiecte, iar daca un vanzator refuza sa mai negocieze, atunci se pare ca ai ajuns la pretul corect!
Spor la cumparaturi in Africa de Sud!