sidi bou said

Sidi Bou Said: orasul alb-albastru din Tunisia

ianuarie 15, 2018 4:32
Publicat de Andrei
Sidi Bou Said: orasul alb-albastru din Tunisia

Descopera Sidi Bou Said, unul dintre cele mai interesante orase din Tunisia

Sidi Bou Said este un orasel pitoresc situat in apropiere de Tunis. Incarcat de istorie si spiritualitate si o rascruce a artistilor si scriitorilor, orasul a fost recent apreciat drept unul dintre cele mai frumoase orase din lume. Initial un loc de pelerinaj pentru cei care doreau sa viziteze mormantul sfantului cu acelasi nume, ce a trait aici in secolul XII, Sidi Bou Said este situat in varful unei pante abrupte cu vedere catre golful Tunis.

Intregul orasel este pur si simplu ametitor, cu locuinte pictate in culorile mediteraneene alb si albastru si flori practic la fiecare fereastra sau copaci de bougainvillea de toate culorile. Acesta este poate motivul pentru care foarte multi artisti s-au stabilit aici.

Odata ajuns aici, stradutele fermecatoare pietruite si impanzite de magazine, restaurante si cafenele cuceresc pe loc fiecare calator. Peste tot in oras stralucesc cele doua culori representative: albul pentru ziduri si albastru pentru usi ferestre si balcoane, care de cele mai multe ori sunt construite in stilul moucharabieh. Doar in foarte putine cazuri si pentru portile foarte mari, culorile se schimba in galben, rosu sau verde, acestea dand practic mai mult farmec orasului deja pitoresc.

Unul dintre punctele de atractie ale orasului este Muzeul Dar Ennejma Ezzahra, fosta resedinta construita de Baronul d’Erlanger. Acesta si-a parasit tara natala si cariera in finante pentru a deveni un artist si un protector al artei de pe aceste meleaguri. Devenit faimos pentru picturile sale cu subiecti nord africani dar si ca un mare muzician, el se stabileste impreuna cu familia sa aici si construieste o vila care astazi este numita Centrul pentru Muzica Arba si Mediteraneeana. O vizita in aceasta locatie dezvaluie calatorilor diferite instrumente musicale locale, multe dintre ele vechi de cateva sute de ani, tablouri pictate chiar de baron si multe alte comori, printre care un cufar despre care se crede ca a apartinut Sultanului Suleiman Magnificul.

O alta atractie a orasului este cafeneaua Café des Delices. Cu fosta denumire de Café Sidi Chabaane si construita in anii ’60, cafeneaua isi schimba numele in Café des Delices dupa aparitia cantecului cu acelasi nume, cantat de Patrick Bruel. Un loc al intalnirilor, dar si un loc ce atrage artistii ca un magnet datorita peisajelor incantatoare asupra golfului Tunis, cafeneaua este astazi unul dintre punctele must see ale orasului.

Nici o vizita nu este completa la Sidi Bou Said fara un popas, mai lung sau mai scurt, la Dar Annabi, fosta locuinta a liderului religios (mufti) Mohamed Annabi. Construita in secolul XIII si reamenajata in secolul XVIII, Dar Annabi este fosta resedinta de vara a familiei Annabi, ce detine 50 de camere. Astazi acest mic palat este in continuare locuit de aceasta familie, insa o parte din el a fost transformat in muzeu. Cateva dintre camere sunt deschise vizitelor, printre care enumeram: camera de rugaciuni, o bucatarie, un dormitor si biblioteca, unde este expusa o colectie de antichitati si figurine din ceara imbracate in costume traditionale de nunta. Terasa ofera o privesliste deosebita asupra intregului orasel Sidi Bou Said.