Dan U – ScotiaDan U – Scotia

In perioada 15-19 noiembrie a.c., am avut bucuria unei deplasari la Edinburgh, Scotia.

Destinatia nu s-ar afla in topul preferintelor majoritatii, cand e vorba de alegerea unui city-break.

La fata locului, statisticile contrazic sever, numarul turistilor fiind intr-o continua crestere.

Ideile preconcepute despre factorul meteo imposibil si dificultatea de a relationa cu localnicii s-au dovedit a fi eronate.

Fiecare moment petrecut acolo a intregit un puzzle de imagini inedite si impresii pozitive.

Pot fi enumerate,absolut aleatoriu : infrastructura rutiera si cea a ospitalitatii extrem de bine dezvoltate,multitudinea si diversitatea mijloacelor de transport, in toate directiile si pentru toate bugetele, absenta aglomeratiei si blocajelor in trafic, stilul si cromatica arhitecturala, curatenia localitatilor, centrele universitare, industria jocului de golf, preocuparea pentru protectia mediului si ar putea urma un lung sir de etc etc etc.

Mediul rural este definit de o tara neasteptat de verde, cu peisaje incantatoare care determina marile studiouri al lumii sa isi mute acolo unele centre de productie cinematografica, cu terenuri ingrijit cultivate/lucrate, cu turme de oi curate si vaci neobisnuit de mari, mandria locala.

Trebuie amintite, poate in primul rand, nesfarsitele golfuri si faleze cu barci din satele pescaresti, cu stradute intortochiate, mici restaurante si mormanele de custi-capcana pentru homari si chiar focile curajoase care vin aproape de capetele digurilor.

Totul este impregnat si musteste de istorie.

Caracteristica Scotiei este tocmai intalnirea cu istoria.

Vestigii glorioase,care au invins timpul,se afla la tot pasul.

Este placut sa descoperi ca exista o adevarata campanie efervescenta de preocupari pentru scoaterea la iveala a unor aspecte mai putin cunoscute din perioada medievala.

Nimeni, nicaieri nu evita contactul, orice solicitare verbala isi gaseste raspunsul, chiar insotita de un zambet.

O mare incantare este viata sociala de seara si de weekend care se desfasoara in pub-uri animate de muzica live ori nu, si cu ecrane color gigant care difuzeaza continuu, cu predilectie, competitii sportive.

Acolo, toti fraternizeaza, se discuta liber, zgomotos, de multe ori in picioare, fara constrangeri sau retineri.

Dispar granitele, culorile, diferentele de opinii, toate scufundate in bere. In zeci de feluri de bere, la fiecare care pub.

Ghidurile si pliantele turistice, oricat ar fi de bine documentate, par inexpresive, palide fata de abundenta aspectelor de interes.

Cu alte cuvinte, trebuie mers acolo si vazut.

Altfel, e….vanare de vant.

 

Ar fi trebuit sa nu scriu nimic despre Scotia.

Ci, doar despre omul minunat care a facut acest fapt posibil.

Omul prompt, receptiv, atent si grijuliu, extrem de dedicat muncii, Laura Iaram